Depistarea Cancerului Colorectal

1

Screeningul pentru cancerul de colon este recomandat incepand cu varsta de 50 de ani, şi cei mai mulţi experţi sunt de acord cu această recomandare. În plus, in cazul persoanelor cu un istoric familial de cancer colorectal, se recomanda screeningul la o vârstă mai tânără, de obicei cu 10 ani mai devreme decat varsta la care au fost diagnosticate rudele de gradul I (mama, tata, frate).

Screeningul pentru cancerul de colon nu este un sinonim pentru colonoscopie.Colonoscopia este un excelent test de screening pentru cancerul colorectal, şi are unele avantaje faţă de alte tehnici de screening. Avantajul principal este capacitatea de a elimina orice tip de polipi ca cel din fotografia de mai sus care sunt scanati atat cu intenţia de a face testarea patologica pentru a fi siguri că nu sunt de natura canceroasa, cat şi pentru a preveni progresia de polipi adenomatosi la cancer. Este unanim acceptat faptul că cele mai multe tipuri de cancer de colon se dezvolta in acesti polipi, moment in care celulele polipilor devin prima data displazice, apoi progreseaza în celule canceroase. Indepartarea de polipi poate preveni cancerul de colon la unii pacienţi.
Acestea fiind spuse, nu există dovezi concludente că colonoscopia duce la un numar mai scazut de decese cauzate de cancer decat alte metode mai putin invazive de screening.

Alta optiune de screening recomandata ar fi testarea anuala pentru hemoragia oculta in fecale şi la fiecare 5 ani sigmoidoscopia flexibila ce se efectueaza doar in partea inferioara a intestinului gros.
Oricare ar fi metoda pe care o alegeţi este, probabil, mai puţin important decat faptul de a alege sa faceti screeningul pentru depistarea cancerului colorectal in mod regulat.

Nu va intimidati la gandul de a face de o colonoscopie. Pacienţii tolereaza pregătirea şi procedura destul de bine de cele mai multe ori.

Dacă într-adevăr nu doriti o colonoscopie, atunci faceti macar anual testul de depistare a hemoragiei oculte in scaun.
Pentru a preveni cancerul de colon încercati sa evitati consumul excesiv de carne foarte procesata ca baconul şi ardelul iute, mâncati  multe de legume verzi, luaţi în considerare un supliment de fibre dietetice cum ar fi psyllium, precum si consumul unei tablete de aspirina pe zi, şi să efectuati screening-ul cu regularitate.

OnlinePharma recomanda testul pentru cancer colorectal (http://www.onlinepharma.ro/teste-de-autodiagnostic-in-vitro/2132-test-cancer-colorectal.html), precum si Colon Help pentru o buna detoxifiere a colonului (http://www.onlinepharma.ro/digestive/534-colonhelp.html).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>